Harpun pedaalit

Pedaaleja harpussa on seitsemän, yksi kutakin asteikon erinimistä säveltä kohden. Pedaalien sijainti vasemmalta oikealle on: d-, c-, h-, e-, f-, g- ja a-pedaali, joista kolmea ensin mainittua käytetään vasemmalla ja loppuja neljää oikealla jalalla. Pedaaleissa on kolme asentoa: perusasennossaan ylhäällä kukin kieli on alennettu, näin konserttiharppu on Ces-vireinen soitin. Keskiasennossaan kukin pedaali alentaa kieliä puoli sävelaskelta, jolloin jokaisen pedaalin ollessa keskiasennossa harppu on C-duurissa. Alimmassa asennossa pedaali korottaa kielet. Tällä tavoin jokaisesta kielestä saadaan kolme erikorkuista säveltä. Pedaalien tehtävä harpussa on siis sama kuin mustien koskettimien tehtävä pianossa: saada aikaan tarvittavia korotuksia ja alennuksia, harpussa lisäksi palautuksia. Soitettavasta teoksesta riippuen harpistilla saattaa olla paljonkin työtä jaloillaan, lisäksi pedaalityöskentely täytyy tapahtua automaattisesti, soittaja ei pysty kontrolloimaan pedaalityöskentelyään katsomalla pedaaleihin, kuten kieliin. 

Konserttiharpussa on pedaalimekanismista johtuen yli 500 liikkuvaa osaa. Mekanismi ulottuu pedaaleista harpun kaulassa sijaitsevaan koneistoon soittimen pylvään kautta, jonka sisällä kullakin pedaalilla on oma pedaalivaijerinsa. Vaijeri yhdistää erinäisten väliosien avulla toisiinsa pedaalit ja lopulta harpun kaulan pedaalihaarukat, joiden välistä kieli kulkee. Näin komplisoidusti pedaalit saadaan hoitamaan tärkeää tehtäväänsä.

 

Pedaaliton harppu

Pedaalittoman harpun rakenne poikkeaa edellä esitetyn konsertti- tai muun pedaaliharpun rakenteesta siten, että pedaalimekanismi puuttuu, samoin siihen kytkeytyvät harpun pylvään ja kaulan sisällä sijaitsevat koneiston osat. Tästä syystä tällainen harppu on huomattavasti pedaaliharppua kevyempi.

Sävelkorkeuden muutoksia varten pedaalittomassa harpussa on kunkin kielen yläosassa käsikäyttöiset ns. nippelit/vivut, joista kustakin saa kaksi eri sävelkorkeutta. Näin pedaalittomasta harpusta saadaan sävellajit C-duurista Es- ja E-duuriin asti harpun perusvirityksen ollessa Es-duuri. Useinmiten pedaaliton harppu on pylvään ja joskus myös kaulan osalta erimallinen kuin pedaaliharppu.

Joissakin maissa tai alueilla on omanlaisia pedaalittomia harppuja, joita käytetään yleisesti kansanmusiikissa, näin esim. Irlannissa, Tirolissa ja Latinalaisen Amerikan alueella.